Lutka od soli

Priče širom vremena i svijeta

  • Izbor: Vesna Krmpotić
  • Interpretacija: Ljubica Jović

Tatjana Gromača, književnica:

Ozbiljan, odlično izvedeni projekt

"Da, naravno, djecu treba upoznavati sa suštinskom, presudnom važnosti duhovnih zakona i vrijednosti za čovjekov život, jer je to jako važan ulog u to da sutra dobijemo ostvarenije, ispunjenije, zadovoljnije ljude... Drevne priče raznih kultura su, uz primjere koje im pružamo vlastitim ponašanjem, pravi put ka tome, zato se od srca nadam da će važnost ovog ozbiljnog i odlično izvedenog projekta prepoznati što više roditelja, ali i odgajatelja i učitelja."

Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba:

Životna mudrost i inteligentna jednostavnost

"Odabrane priče za djecu autorice Vesne Krmpotić odišu životnom mudrošću i inteligentnom jednostavnošću, što svaku od njih čini idealnom i primjerenom za sve uzraste - djecu i mlade, ali i odrasle. Iako kratke i jednostavne, ove priče ne nude jednostrane i jednoslojne poruke, već kriju pregršt važnih životnih poglavlja, ostavljaju prostor za razmišljanje, individualnu interpretaciju kao i razgovor o različitim doživljajima priče kod različitih slušatelja. Djeca i mladi u ovim pričama mogu naći smisao za sebe i uzeti one mudrosti za koje su otvoreni s obzirom na životne okolnosti i stupanj razvoja. Sadržajno, priče dotiču mnoge razvojno važne teme u životima djece i mladih te otvaraju prostor za dijalog između djece i roditelja o tim temama, primjerice o moralnim i obiteljskim vrijednostima, nošenju s teškim i neugodnim emocijama, prosocijalnom ponašanju, suradnji, empatiji i mnogim drugima. Također pokrivaju temeljne ideje o uspostavljanju uravnoteženih odnosa s drugima te pronalasku mira unutar samoga sebe i ispunjavajućeg života, kao što su poticanje na istraživanje i kritičko promišljanje, jačanje samosvijesti i vjere u sebe te ideje i pitanja o tome kako i zašto tražiti pomoć za sebe te što je to osobna odgovornost."

Jasena Knez Radolović, urednica portala Roda.hr:

Ne-obične priče za djecu

"Razgovori s djecom o "dubokim" temama života, smrti, ljudskih i općih životnih vrijednosti uvijek me iznova iznenade, oduševe i ispune srce toplinom koja još dugo nakon tih razgovora tinja i grije roditeljsku dušu. Prilika da započnete jedan od takvih, razgovora koji vam pružaju priliku da u djetetu otkrijete mudraca i učitelja, nalazi se pred vama.

Na ovom CD-u se ne nalaze obične priče za djecu. One su portal kroz koji možete zaviriti u djetetovu (i svoju) dušu i upoznati djetinje poimanje svijeta, one su prilika da u djetetu posijete i njegujete sjemenke ljudskih vrijednosti i potaknete ga da razmišlja o postupcima, njihovim posljedicama, međuovisnosti svih živih bića.

Posebna čar ovih priča je u tome što su dijelom namijenjene starijoj djeci, onoj na rubu ili već nogom u pubertetu pa će vam poslužiti kao prilika da se ponovo na trenutak povežete s njima i provedete ugodne trenutke razgovarajući o životu i unutarnjim izazovima koje život postavlja pred svakog od nas.

Ukoliko niste rječiti i bojite se kako ne biste znali povesti i voditi takav razgovor s djetetom, ne brinite. S CD-om dolazi i malena knjižica-priručnik za vođenje razgovora o pojedinoj priči i ideje za dodatne igre i dodatne aktivnosti koje će obogatiti vaše zajedničko vrijeme.

Ni nedostatak vremena neće biti dobar izgovor jer, pričice su kratke, svaka svega nekoliko minuta traju, a kad se upustite u razgovor sa svojim djetetom, vrijeme će stati."

Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor scenskog govora:

Izvrsno odabrani sadržaj

"U oskudnoj ponudi zvučnih knjiga na hrvatskome tržištu svaki je novi projekt dobrodošao. Osobito ako je namijenjen (i) djeci i ako se temelji na kvalitetnome predlošku kao što je slučaj s ovim lijepo opremljenim izdanjem Udruge za nezavisnu medijsku kulturu. Ovaj "nosač priča" svoj izvrsno odabrani sadržaj donosi u obliku u kojem je svojedobno i nastao, a svatko tko je imao prilike slušati priče, zna koliko je to važno – koliko je uho blizu ljudskome srcu."

Maja Uzelac, stručnjakinja i trenerica nenasilne komunikacije:

Presudan je glas koji čita

"Mnogi pojmovi i odnosi mijenjaju značenje ako dolazi do pomaka u fokusu. Nije samo kontekst označitelj, nego i fokus. Ako je fokus na uvjetima za ljudski razvoj, na osobi, a nije na nekoj moralističkoj percepciji odgoja koja dominira roditeljskom glavom, onda će ovaj CD s pričama biti djetetu koje ga dobije – dar božji. Sam naslov je lijep i tajnovit „Lutka od soli“, a takvi su i neki naslovi priča, primjerice „Plop“, „Košulja sretnog čovjeka“, „Klin-čorba“…Kada izbor napravi velika pjesnikinja kao što je Vesna Krmpotić – možemo imati odmah pouzdanje da su to vrsne priče. Redoslijed u kojem se skače od najstarijih bajki i istočnjačkih priča na suvremeno antropomorfno edukativno pričanje – premda može zbuniti mlado uho – nije opasan; djeca su danas navikla već na nagle promjene roditeljskih raspoloženja i odluka. Presudan je glas koji čita. Slušanje, a ne gledanje je ovdje vrijednost za sebe. Naime, auditivni doživljaj ostavlja mnogo više prostora za metafizičku nadogradnju Imginacije. Zato upravo djeca osjećaju takvu privlačnost pri ponovljenom slušanju ili čitanju/pričanju neke priče. Najveća je sreća što se netko sjetio auditivne vrijednosti doživljavanja, pogotovo stoga što je užasno raširena vizualna, ona koja konzumeristički manipulira dječjom sviješću i maštom.

Metodičku obradu priča koja je dana u sveščici uz CD ne želim komentirati kao profesionalac; mogu samo reći da je za neke odgojitelje dobrodošla, a za nadobudne roditelje koji bi je htjeli iskušati bit će prezahtjevna, hvala bogu, jer svojim pitanjima odvlači pozornost djece od doživljaja i relaksacije, a zahtijeva zapamćivanje, obavezu,prosuđivanje, „štrebanje“, pogađanje problema, sve ono što je u školi omrznuto. Ostavite djecu da slušaju priču jednom ili više puta, ne žurite odmah na slijedeću. Možda dijete ima neka pitanja, a ne vi - da ih kao roditelji postavljate svom djetetu (očekujući da bude genijalac/ genijalka).

Razgovor o priči je dobar ako se odvija među vršnjacima i njihovim doživljajima, a ne prema našim očekivanjima što bi dijete tebalo doživjeti... Ovdje su priče koje dijete može samo slušati za „Laku noć!“, a divno je ako o njima i samo razmišlja, sluti, nada se, vjeruje, tuguje – i zaspi."

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu:

Ostvarivanje djetetovih prava na aktivno spoznavanje svijeta

"Na spomen Konvencije o pravima djeteta mnogi će najprije pomisliti na pravo na zaštitu, sigurnost, zdravlje, odgoj i obrazovanje. Ali ne smijemo zaboraviti da djeca imaju pravo na igru i zabavu, aktivno spoznavanje svijeta koji ih okružuje i dobivanje informacija iz različitih izvora i medija, sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima te na slobodno izražavanje u najrazličitijim i najkreativnijim oblicima.

U takvim aktivnostima djeci trebamo pružiti što više prilika da budu ono što jesu, da nam spontano prenose svoje misli, osjećaje i poruke o tome kakav svijet žele.

Ali dužni smo im pružiti poticaje koji ih usmjeravaju vrijednostima poput: odgovornosti, samostalnosti, snošljivosti, nenasilja, empatije. Obveza je odraslih usmjeravati i odgajati djecu da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima, da uče poštovati druge, zauzimati se aktivno za svoja i tuđa ljudska prava. U tome nam pomažu sadržaji koji su usmjereni temeljnim ljudskim vrijednostima, a ujedno i pripremljeni tako da djeci budu bliski, razumljivi i poticajni.

Konvencija o pravima djeteta obvezuje države, u svome članku 17., na poticanje stvaranja i širenje upravo takvih knjiga i sličnih poticajnih materijala za djecu te na poticanje medija da osiguraju djeci pristup vrijednim pozitivnim sadržajima kojima je cilj promicanje dobrobiti djeteta.

Stoga pravobraniteljica za djecu podržava i pozdravlja nastojanja usmjerena ostvarenju i ovog članka Konvencije.

U zvučnom zapisu Lutka od soli - Priče širom vremena i svijeta, u pričama koje je odabrala književnica Vesna Krmpotić i metodičkim uputama za razgovor i aktivnosti s djecom nakon slušanja priče, prepoznajemo nastojanje za ostvarivanjem ovih djetetovih prava. Zvučni zapis čini ove vrijedne priče pristupačnijima širem krugu djece. Također, poziv na zajedničko promišljanje vrijednosti o kojima je riječ u pričama, pomažu potpunijem ostvarivanju njihovog odgojnoga potencijala. U ovom slučaju, to je i poziv djeci na samoizražavanje i sudjelovanje - a to je još jedno važno načelo Konvencije o pravima djeteta."